DIY | köks ö

/ DIY KÖKS Ö /

Detta inlägget kommer bli lååångt, men det är för att ni ska få en beskrivning på hur min fantastiska pappa gjort denna köks ö åt oss. Alltså den är helt perfekt enligt mig och jag kunde inte tänkt mig någon snyggare. Älskar dessutom att vi gjort den själva ifrån grunden.

Så, det som du behöver är:

1 x köksbänk ifrån k-rauta (HÄR)

2 x beige köksskåp ifrån ikea (HÄR)

4 x beige täckskivor ifrån ikea (HÄR)

slip

skruvar

fransk skruv

2 x reglar (HÄR)

6 x hjul ifrån Hornbach (HÄR)

vinkeljärn

fint sandpapper

köksbänkolja ifrån Herdins (HÄR)

Så, du börjar med att montera ihop Ikea skåpen + lådorna. Sedan så sätter du ihop båda skåpen, här gäller det med att vara noga så att dem är exakt raka kant till kant. Därefter kan du använda tvingar (HÄR) för att hålla ihop skåpen när du mätt ut att dem sitter exakt bredvid varandra. Skruva därefter fast dem så dem håller ihop.

Sedan är det dags för reglarna att skruvas fast under bänkarna. För att göra det stadigt, hållbart men även för att hela köks ön ska komma upp en bit. Du har en regel på varsin långsida och en i motten. Det behövs ju två reglar men dessa sågar du till så dem passar.

Efter det så skruvar du fast hjulen. En i varje hörn, två i mitten.

Dags att sätta fast täckskivorna ifrån Ikea på skåpens kanter samt baksida. Vi valde beigea men finns andra färger att välja bland med! Här använder du tvingar med och här gäller det att få dem EXAKT kant i kant. Om det blir något snett så blir allt snett. Därefter skruvar man fast dem med hjälp utav vinkeljärn på insidan. Var noga här att använda korta skruv så att inte skruven går igenom täcksidorna då skruven ska sättas inifrån så dem inte syns.

Nu är det tid för att sätta fast bänkskivan. Tänk på att den är hård och behöver en riktigt bra skruvdragare för att sätta den på plats. Var noga så den är helt rak, mät flera gånger. Vi valde att ha ett överhäng på 30 cm på sidan mittemot skåpen, för att vi ska ha barstolar där. Och på alla andra sidor blev det ca 15 cm överhäng. Vi sågade till bänkskivan på k-rauta för 25kr. Vi valde måtten 1500 mm x 900 mm. Efter det så slipar du bänkskivan samt rundar alla kanter som man önskar själv.

Sist men inte minst så finslipade vi bänkskivan. Kom ihåg att slipa åt samma håll som träet går. Sedan oljade vi in den x 2. Kom ihåg att den ska torka i 24 timmar innan du oljar in nästa lager.

KLAR! och vi är så nöjda!!

Total kostnad ca 7000kr❤️

Gillar